Nalles tips till Klampenborg lördag

Arabernas säsongpremiär på Klampenborg – Qatar NEAR Spring Cup – har samlat ett fält om 7, där vikterna sträcker sig från Rugoszas 52 till Murjaans mastiga 70. Bey Shaka skulle ha burit 72 om inte man nyttjade den debuterande ryttarens 4 kg rabatt. Förrförra årets Grand Prix-vinnare löpte dock inte hela förra säsongen, starten ska kanske ses som ”ett led i matchningen”.
Annorlunda med långväga gästen Murjaan, som får Skandinaviens bästa hinderyttare i sadeln för att fördela vikten. Den tuffa märren älskar långt, och gräs. Senast på det underlaget blev hon tvåa till derbyvinnaren Catchcash, men var före kapaciteter som Al Janoob och Labwah. De 70 kilo är dock 70 kilo över 1800 m i årsdebuten.
Niraan och Choumouk Qardabiyah är de enda i fältet som redan gått lopp i år. Niraan, som bär ridbara 66 kg, var dock inte till sin fördel på snön i Schweiz. Men hon vann med kort marginal på Klampenborg förra året. Hon blev dock nedflyttad för trängning till förmån för bl.a. Winston Rocket.
Winston (58 kg) är hästen som går, när andra tittar och tvekar på ovana underlag – vilket Klampenborg måste sägas vara med sina ”vågor” på baksidan. De har stoppat många hästar.
Choumouk var desto vassare i Schweiz och har dessutom färskaste formen genom en andraplats till talangen El dor Pribot. Hästen är fortfarande under utveckling och 53 kg bäddar för ett resultat mycket långt framme.
Anagorn (61 kg) kan man aldrig räkna bort i handicaps. Han står ofta hårt till i åldersviktslöpningar och på en god dag är han med dom här. En liten varning för att ryttaren inte har ridit araber förut, men han är nog inte världens mest besvärliga ritt.
Rugosza står som regel också dåligt till och har inte visat något på länge. Här är hon inne efter sitt tal och det är upp till bevis.

Choumouk Qardabiyah – Winston Rocket – Niraan
dark horse: Murjaan

/NALLE