ROMELE SPRINT

 

Vädrets makter har ställd till det, men äntligen börjar säsongen för araberna. Det blir i dagens sista lopp på Jägersro, där man traditionsenligt lägger ut med en  sprint sponsrad av Romele  Arabians och som samtidigt är sista avdelningen av såväl V5 som V3.

Öppningssprinten är en handicap och med undantag av Wictor och Al Malik gör diversa överviktar och ryttarlättnader att de övriga ligger inom 4 kg av varandra. De viktskillnaderna behöver inte betyda så mycket, när alla säsongdebuterar. Åtta hästar känner sig manade i öppningssprinten och som tidigare Gr3 vinnare på distansen är Mad Makt den mest meriterade. Han börjar bli till åren kommen, men han vann loppet i säsongdebuten förra året och tog då luven av Macallan. I hans nästa start gick det ut över Hurra. Ingen annan i fältet har resultat, som liknar och han är hästen att slå.

Al Raha är åter i Sverige och är kanske den, som ligger bäst till för att göra det. Hennes svenska form dugar liksom formen från England även om hon i senste starten där blev utklassad på tung bana i ett storlopp. Hon står lika bra till som Mad Makz, men 1 kg sämre än Mahany de Piboul. Om han har vaknat på rätt sida kan han det mesta och hur mycket nestor Maghazi kan efter en ljummen säsong förra året återstår att se. Myggvikt och en tjej på ryggen kan få honom att tända till, vilket det sällan är frågan om Pamills Lipse gör. Två gånger heritage europamästare gör hon alltid gedigna insatser. Sprint är dock inte hennes allrabästa disciplin och där kan stallkamraten Al Murjaan vara ett lika bra bud. Hursomhelst kan man vara övertygad om att Järlösahästarna kommer väl förberedda. Det gäller också utvecklingsbara Al Malik. Han står halvdåligt till liksom mer rutinerade Wictor, som har två svenska andraplatser i bagaget från förra året, men båda är sprinterbetonade och de ska ju springa om det.

Mad Makz – Al Raha

 

8 till start i säsongspremiär

På onsdag den 18 april är det dags för årets första arablöpning på Jägersro.
Loppet går som dagens 8de kl 15.00 och är sista avdelning i både V3 och V5.

 

 

 

 

 

 

Samma dag kvalar 5-åriga Murtajiz från Pia Höioms stall, som var verksam i Sverige 2016.

2 till kval samt 2 anmälningslistor

På söndag kvalar det 2 arabiska fullblod på Bro Park.

Dessa är 5-åriga My tout ou rien, tränad av Annika sjökvist och ägd av Boberg, Agneta & Viktoria samt 4-åriga Ayman, ägd och tränad av Maria Hagman-Eriksson. Vi önskar båda ekipage lycka till!

Dessa två är även anmälda till den framflyttade Arabhästlöpningen på Bro den 22 April, startanmälan sker måndag den 16/4.
Några dagar innan (18 april) är den dags för arabernas säsongsdebut på Jägersro och traditionen trogen är detta en sprint tillägnad den lite bättre kategorin. Anmälan till detta sker imorgon. Anmälningslistorna i sin helhet ses nedan.

Anmälningslista till 180418 Jägersro
Anmälningslista till 180422 Bro

Flytt av lopp!

För att få ett bättre underlag för arablöpningen (max 60) den 8 april flyttas löpningen till 22 april. Detta eftersom det funnits ett behov att kvalificera flera hästar till loppet.

Propositionen behåller sin utformning

Arabhästlöpning (max 60) 30.000 kr 1600 dt – Bro Park

För 4-åriga och äldre hästar av arabisk fullblodsras med handicaptal på anm.dagen högst 60, alt inget handicaptal.
Vikt: 4-åriga 55,5 kg, äldre 58 kg.
Tillägg: För varje seger from 1 april 2017 2 kg

Viktigt om moms!

(saxat från Svenskgalopp.se)

Den centrala uppbörden upphör

Sedan skattereformen 1991 har Svensk Galopp haft en överenskommelse med Skatteverket gällande så kallad central uppbörd. Detta avtal har nu upphört och från och med avräkningen för mars gäller därför nya rutiner för dig som redovisar moms på ditt hästägande.

Den tidigare centrala uppbörden innebar att Svensk Galopp centralt samlade och betalade in momsen (innehållen moms) på prispengar, hästägarpremier och liknande. Från och med avräkningen för mars (daterad 180406) gäller istället att momsen på det som är momspliktigt kommer att beräknas och betalas ut till de mottagare som är momsregistrerade i Sverige och som har anmält sitt momsregistreringsnummer till Svensk Galopp. Det innebär alltså att mottagaren själv ansvarar för att redovisa sin moms från och med då. Svenska mottagare som saknar momsregistrering får utbetalning utan moms.

Detta behöver därför du som redovisar moms på ditt hästägande göra:

1. Registrera ditt momsregistreringsnummer hos Svensk Galopp.
Det gör du i inloggat läge här på svenskgalopp.se. När du loggat in klickar du på fliken ”Momsreg.nr” under ”Mitt hästägande” och där ”Ägda hästar”, fyller i uppgifterna och sparar.
Äger du häst via ett bolag måste du, för att kunna registrera momsregistreringsnumret, via fullmakt vara registrerad som bolagsrepresentant hos Svensk Galopp. Läs mer under punkt 2.
Sista dag för att hinna få med uppgiften till faktureringen i april är 180405.
Om du glömt ditt lösenord kan du beställa nytt här på hemsidan. Se länk Glömt kontouppgifter uppe till höger.

2. Om du saknar användarkonto kan du enkelt skaffa ett genom att använda länken i rutan uppe till höger. Kontot är kostnadsfritt. Observera att bolag inte kan skapa användarkonton, därför krävs att någon på bolaget skaffar ett personligt konto och att firmatecknaren fyller i blanketten Fullmakt för bolagsrepresentant och skickar till oss. När vi fått fullmakten tar det 7 dagar innan hästägarfunktionerna fungerar hos bolagsrepresentanten. Du finner blanketten uppe till höger.

3. Om ditt bolag eller enskilda firma inte är momsregistrerat kan du ansöka om momsregistrering. Mer information om hur det går till hittar du via länken till Skatteverket i rutan uppe till höger. Därefter registrerar du ditt momsregistreringsnummer via ditt användarkonto här på svenskgalopp.se.

(slutsaxat)

Följ länken här för att komma vidare till SG’s separate pdf ”Frågor och svar om den centrala uppbörden och moms”.

Uppdatering av tränarlistor!

Är du tränare eller ägare? Kika då gärna på vår lista under tränare (här) och kolla om din information stämmer.
Det är betydelsefullt för oss att veta hur underlaget ser ut när det ska planeras med propositioner och vi tar tacksamt emot info om hästar som sätts i, och tas ur träning så fort som möjligt.

Maila My på [email protected]

Avtackning och utdelning av årets prestationer.

I skrivande stund ha precis SARAs årsstämma precis blivit avslutat.

Den största punken var egentligen tillsättande av ny ordförande.
Efter 14 år som ordförande i SARA har nu Mats tagit steget ur styrelsen. Hans brinnande engagemang för sporten har drivit den framåt och vi är där vi är idag, mycket tack vare honom. Som ny ordförande har Niels Rosenkjaer, mer känd som nalle, blivit vald. Någon närmare presentation av vår nya ordförande behövs knappt då han varit med i sporten i stort sätt så länge den funnits.

Under efterföljande middag delades det även ut pris till årets prestationer.

Hingst/valack:
Macallan startade under 2017 8 gånger med raden 2-2-2. Han vann bland annat ett mycket fint Gr3 lopp i England och slutade året med handicap 81 och en total insprungen summa på 420 315 kr.

Sto:
Hurra startade hon 7 gånger under 2017 med 3 vinster bland annat på välbetalda Gärdet samt anrika Strömsholm. Hurra sprang totalt in 284 870 kr.

Rookie:
Let’s do it – endast 3 år och redan en van utlandsresenär. Lets do it besökte Italien 2 gånger och kom bägge gångerna 3a. Hemma i Sverige startade han 1 gång och vann då.

Jockey:
Josefin Landgren hade 13 ritter på arabiska fullblod under 2017 och vann 5 av dessa vilket ge henne en imponerade vinstprocent på 38,5%.

Uppfödare :
Kerstin Kimfors, Bodil Blomqvist & Ove Håkansson tilldelades titels årets uppfödare på grund av Macallans utmärkta bedrifter.

Tränare:
Maria Hagman hade under 2017, 12 hästar i träning och gjorde 61 en starter. Hennes adepter kom top 3 hela 27 gånger och totalt sprang dom in imponerande 858 597kr.

HARC:
Nytt för i år är att SARA även tilldelar utmärkelsen årets HARC. Denna titel gick till Pamills Lipse, som under 2017 gjorde 11 starter och placerade sig top 3, 4 av gångerna. Hon vann ett större lopp i Belgien, endast för HARC hästar och sprang totalt in 134 090 kr.

Förutom utdelningen av årets prestationer delades även en annan utmärkelse ut. 2014 instiftades ”Hall of Fame”, en titel som skulle belönas till de som genom sina enastående prestationer och utmärka arbeten varit goda representanter för den skandinaviska arabgalopp sporten. Man kan utan tvekan påstå att Mats Genberg, genom sitt engagemang till sporten hamnar innanför ramen för detta. Därför blir han nu invald i SARA ”Hall of Fame”.

Stort grattis till alla.

Nedan ses Mats Genberg avtackas av nyvald ordförande Niels Rosenkjaer

Morgondagens årsmöte

Imorgon är det dags för SARA’s årsstämma som kommer avhållas i Hässleholm. En fin knytpunkt för tågtrafiken.

Stämman börjar kl.15 och hålls på Zuperbowl, Björklundavägen 2.

Efter årsmöte och konstituerande styrelsemöte stannar de som vill kvar på Zuperbowl för att äta buffé. Betalande medlemmar bjuds på buffén av föreningen. Om ni betalat medlemsavgift som företag eller stuteri bjuder SARA på 1 plats. önskar fler att delta, kostar detta 165kr/pers (ex. dricka). Under middagen kommer vi även att dela ut priser för årets prestationer 2017.

Vid eventuella frågor kontakta My antingen via mail eller telefon
Mail: [email protected] tfn: 0708-390600