Arabgalopp i Skandinavien – tre länder – en organisation

Sedan 2004 är arabgaloppen i Skandinavien organiserad i en gemensam organisation – Scandinavian Arabian Racing Association. Föreningen är medlem i International Federation of Arabian Horse Racing Authorities (IFAHR) och Svensk Galopp. Vi har en plats i Galoppfullmäktige.

Texten nedan berör arabgaloppen i Sverige. Specifika villkor för Norge och Danmark hittar du under respektive underrubriker.

Det kostar 300:-/år att vara medlem.

Sätt in pengarna på plusgiro 29 61 79-5.

Vi arbetar hårt för att stärka arabens position i galopp-skandinavien. Och galoppens position i arab-skandinavien.

Redan nu är det tydligt att arabentusiaster står för en stor del av tillväxten inom sporten. Många nya amatörtränare är arabfolk til exempel.

Arabgaloppen i Sverige startade i början på 1970-talet. Då reds alla arablöpningar på Täby Galopp. De arabiska fullbloden välkomnades med öppna armar, särskilt vintertid, för att dryga ut antalet löpningar. Under -90-talet fick arabgaloppen en nytändning. I dag tävlar hästarna på i prinicip samma villkor som de engelska fullbloden, på landets fyra offentliga banor: Täby, Jägersro, Göteborg, Strömsholm och Blommeröd i Sverig.
Klampenborg (København) i Danmark och Övrevoll (Oslo) i Norge

Under förra året omsattes närmare 3 miljoner kronor i totospel i svensk arabgalopp.

Sedan ett par år rids Skandinaviskt Arabderby för 4-åringar, och 1999 var det premiär för ännu en klassisk löpning: arabkriteriet för 3-åringar. Årets upplaga reds i oktober på Göteborgsbanan.

Vi har tre andra större löpningar i landet.
•President of the UAE Challenge pÅ Jägersro
•Scandinavian Arabian Sprint G3PA på Jägersro
•Scandinavian Araban Fillies & Mares på Göteborg
•Stockholm Arabian Cup G3PA på Täby

Prispengarna i dessa lopp ligger i år på 80-200.000

Fullblodsaraber födda i Sverige hävdar sig utomordentligt väl i internationell konkurrens. Lill Sham är en, med andraplacering ena året, seger året därpå, i Hobbs Melville International. Hans helbror Pamor exporterades till Oman för miljonbelopp 1999.

El Wodkine från Vetlanda är den enda svenska kapplöpningshäst som vunnit lopp i Förenade Arabemiraten!

SARA, arbetar bland annat för att de arabiska fullbloden och deras ägare/tränare ska få bättre villkor för tävlandet – bättre prispengar, till exempel.