Startlista och Nalles tips!

Tio lärlingar sätter sig i sadeln på Klampenborg 2/9 för att rida om en plats i startboxarna, när finalen i HH Sheikha Fatima bint Mubarak Apprentice Word Cup serien går av stapeln i Abu Dhabi.

Klampenborg är inte världen enklaste bana att hantera. Av hästarna har bara Jaldi Karo och Athlete del Sol visat att de kan och bara hemmaryttaren Liam Doran har ridit den överhuvudtaget, förutom Norges komet Alan Wallace och polska Karolina Dynarowska, som båda ridit den en gång var. Ridningen kan komma spela roll och fältets överlägset mest rutinerade ryttare är irländska Eoin Walsh med 88 segrar i bagaget. Det är bagage som väger i förhållande till de 2-3 segrar, de mest orutinerade av lärlingarna ståtar med.
Walsh sitter på 4-åriga Akoya från v.d. Bos holländska stall. Akoya står väldigt bra till och var blott fyra längder slagen i franska Derbyt. På pappret har Akoya en absolut toppchans och är säkert stallets förstahäst även om också gamle krigarn Athlete del Sol står bra till.

Stockholm Cupvinnaren Al Mounteze Monlau står till med en toppchans även han. Dynarowska är i sadeln och han har slagit Jaldi Karo, alla gånger de har mötts på gräs. På dirt är det tvärtom, men samtidigt är Jaldi Karo nog en lättare ritt för cypriotiska Eracles Eracleous än Al Mounteze Monlau för sin pilot.  Jaldi Karo lär vara Hagmans förstabud. Toutatix är förvisso briljant på sin dag, men normalt sett har ungerske Mattias Varga en handful kilon att rida hem och lokalkända Liam Doran tre mera på Ayman, som nog får se sin segerrad bruten.

Holländska Le Jason (Clooney, UK) vann Skandinavisk Derby förra året, men kom bort i Marocko. I år har han bara starten i Maj på Jägers bakom Jaldi Karo och Al Mounteze Monlau att hänvisa till. Han kan ha laddad batterierna under tiden och också han står väldigt bra till. Formen är dock obskyr om inte lika obskyr som den, hans ostartade stallkamrat La Vande (Iacopini, Italien) ställer upp med. Cleopathre med Wallace i sadeln har en mycket klarare form. Med en andraplats och en seger inombords löpte hon sedan Al Mounteze Monlau till en smickrande längd och en bra bit före Jaldi Karo innan hon kom bort i hanteringen i ett storlopp i Belgien. Här var hon åter bakom Al Mounteze Monlau, men hon står inte sämre till än en bra ritt ser henne med i diskussionerna och hon är tveklöst en bättre chans för Goss än nestor Suhaim med spanska Guiterrez Baeza.

1) Jaldi Karo (79/60,5) Eracles Eracleous (105/6)
2) Ayman (61/58) Liam Doran (150/10)
3) Athlete del Sol (79/58,5) Kerstin Elsässer (17/3)
4) Toutatix (71/58,5) Mattyas Varga (??/2)
5) Akoya (82/60) Eoin Walsh (980/88)
6) La Vande (00/56,5) Riccardo Iacoppini (156/12)
7) Cleopathre (74/56,5) Alan Wallace (282/39)
8) Al Mounteze Monlau (81/60,5) Karolina Dynarowska (166/19)
9) Suhaim (65/60,5) Alejandra Baeza (135/2)
10) Le Jason (78/58,5) Jessica Cooley (73/8)

Bilden kan innehÃ¥lla: en eller flera personerFoto: Akoya från Karin v.d. Bos