Tufft mot utländska gäster på tisdag

Den 3’dje är det dags för årets första Gr3 löpning. Wathba Stud Farm Cup över Jägersros 1730 m. Nederländerna ställer som vanligt upp med ett starkt lag, med Hurra och Gazel T fem kilo bättre inne än den närmaste, som är Hurras stallkamrat Bachair Qardabiyah.
Det är något speciellt med Gazel T, Jägers och 1730 m, där han bara vinner. Mycket sparsamt startad som han är, behöver han inte prep-lopp för att visa den slutspeed som har givit honom segern i detta loppet fyra år på rad. Hans speed och kännedom om banan kan bli nyttiga om han ska slå Hurra, som startar på grus för första gången.
Hurra uppträder ofta i Gr1 sammanhang och följer ofta kanoner som Djainka des Forges, Handassa och Fahr till dörrs. Hon har årsdebuterat som tvåa bakom en kommande stjärna, har tunga meriter och bör vinna. Inshallah, och om hon klarar banan.
Bachair Q har inte tävlat på gräs heller, men springer också hon mot de bästa ute i Europa. Dock inte fullt så framgångsrikt som Hurra, som också var 7 lgdr före henne när de båda möttes i juli förra året.
En månad tidigare hade Hurra mött likaledes årsdebuterande, holländske Paramour T och slagit honom med 4 lgdr. Han var dock bara 2 lgdr efter Handassa när de två möttes, medan Hurra var 4 lgdr efter när hon och Handassa möttes.
Paramour känner till banan, där hon förra året var 4 lgdr efter stallkamraten Gazel, men slog några av hemmalagets bästa i form av Mad Makz och Al Janoob med en längd eller två.
Båda dessa är runt tio kilo för dåligt inne för seger, men båda har lopp i kroppen. Al Janoob genom två lopp över vintern i Schweiz, som dock inget säger om var han står. Förra året var han närmare 6 lgdr efter Gazel T i detta loppet och vårt oftast sedda internationella namn står inte så mycket bättre till nu, bara hans löpskalle skulle få honom att vinna.
Mad Makz årsdebuterade över 1200 m där han var med om farthållningen, men gick tom för luft hundra hemifrån. Kapacitet har han, men vi får se om luften räcker till 1730 redan nu.
Niraan årsdebuterade samtidigt som Makz. På för kort distans var hon ett par längder senare i mål. Hon förbättrade sig lopp för lopp förra året och dagens distans passar fint. Från sitt innerspår kan hon diktera pacen direkt med sin höga cruising speed och försöka ge speedhästarna för mycket att göra.
Båda var dock slagna av Pamills Lipse, som gång efter annan gör fina löp. Om ingen berättar för henne att hon står 19 kilo för dåligt till, kan hon åter göra en topprestation.
Bara Bisht står sämre till och vore en överraskning. Det vore inte W Catchcash i lika hög grad. Han kan, när han vill, men som oftast är han slagen av Al Janoob.
Pentagon står bäst till av hemmalaget, bara ett par kilo sämre än Bachair Qardabiyah och ett par bättre än Mad Makz och Al Janoob. Det är dock på gamla meriter och förra året kom dansken bara till start en enkelt gång, medan vi har sett relativt nya Jumeira Palm några gånger. Hon har inte övertygat än, men borde kunna bättre.

Hurra – Gazel T
/NALLE