FINT FRÄMMANDE DEN 17’DE JULI…

…när det är Derbydag på Jägersro.

Araberna inleder övningarna i President of the UAE Cup.
En Listad löpning över 1730 m som tacksamt är helsponsrat från Abu Dhabi och där prisutdelaren Faisal Alrahmani har svensktränade debutanten Hadid till start.

Det blir ingen lätt uppgift och det blir lättare av det kommer en handfull utländska raiders.
Rasmy al Khalediah kommer. Han var här två gånga förra året. Först, när han defilerade från de våra i förra årets President Cup och sedan gjorde det samma i likaledes Listade Sheikh Zayed bin Sultan Cup på Bro. Båda gångarna en handfull längder före Ayman. Honom skojar man inte bort. Det gör man inte heller med grupplöpning mognade Freddy PY och hans tränare var en följetong överst i prislistorna på våra storlopp för några år sedan. Det samma gäller Akoyas tränare och även om den viltre hingsten har varit borta ett par år, brukar hon inte komma oförberett. Det gjorde inte heller Bieshan i detta årets Wathba Stallions Cup, där polacken visade sig gå på banan. Han slog Ayman med ett huvud och är inte chanslös i jakten på mera pattern raceheder.

Medan Freddy PYs stallkamrat Viconic P Kossack verkar vara till att tala med och Rasmy al Khalediah inte alls, är placeringarna lite öppet land. Handicapern håller Bieshan, Freddy PY och tre home boys inom ett kilo av varandra. Av de våra är Ayman alltid hästen att slå i storloppen. En storstilat fighter, när han har galopperat in sig. Han lyckades dock inte fånga stjärnskottet Lazom al Khalediah över de kortare 1500 m på Gärdet efter Djelano i klar ledning bröt ut runt upploppsvängen.

Det är dock inte långt dom emellan och ett bra löp kan göra mycket. Inte minst från de yttersta spåren såpass kort innan stallsvängen medan Ayman springar av mitt i smeten och Top Medina från innerspåret. Det kommer hon att hålla så länge hon kan och sedan lite till. På en god dag o.s.v. men handicapperen tycker hedersmärren är för dåligt inne för seger. Likadant är det med Mohaymin. Som Ayman vill han också gärna galoppera in sig och är sällan mera än ett par längder borta. Fast lika sällan före Ayman.

No Risk No Reward står också och knackar på dörren liksom Lindahl’s Avatar, men också här tycker handicapern de är några kilo för dåligt inne. De har förvisso också ett par längder eller mera att hämta på riktmärket Ayman, men det kan också bli trafikproblem runt om i det stora fältet. Dagens näst största, där bara Svenskt Derby för de engelska fullbloden har en häst mera till start.

Hästarna ska vara i ledvolten lite över halv ett och den upptakten bör man inte missa. President of the UAE Cup ser ut att bli ett spännade löp och god PR för sporten.

Tack till sponsor, SG, JG, SARA och till alla deltagarna med önskan om ett fritt löp för alla.

Fjolårsvinnaren Rasmy al Khalediah

Text & Bild: Nils Rosenkjaer