Djelano gick inte att fånga

Fältet i eftermiddagens Arabhästhandicap blev rejält utdraget och över upploppsrakan var det stora avstånd mellan hästarna. Rebecca Stålhandske sände resolut fram Djelano till ledningen och säkrade sin första lärlingsseger efter att ekipaget spårat hela vägen över de 1 600 metrarna.

Maria Hagman-Erikssons adept tog omedelbart hand om ledningen och drog upp ett tempo som flera av konkurrenterna hade svårt att hänga med i. Highland Queen (U Holmquist) och Goldbert Z (A Berg) gjorde ett försök att hänga på den flyende ledaren genom kurvan och in på upploppsrakan.

Men över de sista 200 meterna tvingades de ge upp. Djelano var helt enkelt omöjlig att fånga och sista biten kunde Rebecca slå av på takten och njuta av att bärga sin första seger som lärling.

– Djelano tog ledningen direkt och gjorde exakt vad jag bad honom om. En riktigt ärlig häst, sade Rebecca, som till vardags arbetar hos Jessica Long i Skåne.

Djelano

PRESIDENT OF THE UAE 2021 CUP TILL RASMY AL KHALEDIAH

Text och bild: Nils Rosenkjaer

Med denna bildkavalkaden vill arabgalopp, SARA, Jägersro och SG gratulera polska al Khalediah, Hubert Kulesza och tränare Janusz Kozlowski till segern i President of the UAE Cup (L/PA) och samtidigt passa på att tacka HH Presidenten och Faisal al Rahmani för den generösa satsningen på svensk arabgalopp. Det var kul, att det åter fick vara åskådare på plats. Däribland representanter för våra sponsorer och det var kul för de polska gästarna, att satsningen lyckades. Det visar att man kan resa sina hästar i dessa restriktiva tider och att det internationella samarbetet kan återupptas.
1) Rasmy al Khalediah /Gråberg (Kozlowski)
2) Ayman /Lopez (Hagman)
3) Djelano /Holmberg (Hagman)
4) Mohaymin / Dalbark (Eriksson)
5) Lindahl’s Avatar /Rodriguez (Goss)

Första segern före både tränare och häst

(saxat fr SG)
Tränare Liane Vannerstedt från Vagnhärad har sadlat ut en handfull arabiska fullblod genom åren. Men det har aldrig riktigt räckt hela vägen till vinnarcirkeln. Fram till onsdagens Babs Lopp då Goldbert Z äntligen såg till att stallet fick sin första seger i 39:e försöket. Lärlingen Angelika Berg satt i segersadeln.

Goldbert Z inledde den 1 400 meter långa uppgörelsen som invändig åtta i ett fält där debutanten Elementary Neutron (E Chaves) tog hand om taktpinnen före Pharitz Jawad (C Hartsmar).

Angelika red sedan spårsnålt genom hela svängen innan hon lyfte ut den femårige hingsten banan i jakt på ett fritt spår vid upploppets början. Det tog en liten stund innan Goldbert Z fann luckan, men när han väl fick fritt spelrum ökade han hastigt farten och sluggade sig förbi Muna May (F Janetzky) i de avslutande galoppsprången.

– Loppet gick i stort sett som planerat. Det var nära förra gången jag red honom så det var skönt att få revansch, sade Angelika Berg.

Liane Vannerstedt äger själv femårige Goldbert Z som gjorde sin sjätte start i livet. Uppfödare är Emma Svanäng Jinnerstål.

Valde plan B och spårade hela vägen

(saxat fr SG)
Macallan visade fin löpgnista under Ulrika Holmquist i The Betong and Prefab Race för de arabiska fullbloden. Henrik Engblom tränar den nu nioårige skimmeln, som snart närmar sig 1,5 miljoner kronor i insprungna pengar.

Macallan tog genast hand om taktpinnen i den 1 400 meter långa uppgörelsen. Strax bakom följde Cleopathre (J Landgren) och LS Max Factor (De Geer). Men konkurrenterna gjorde icke sig besväret den här dagen. För Macallan ångade bara på över upploppet och tog sin andra årsseger med två komfortabla längder före gott avslutande Djelano (E Chaves).

– Det var egentligen inte planerat att vi skulle gå i front, men ingen annan var intresserad så vi tog närmaste vägen till mål, sade Ulrika Holmquist.

Henrik Engblom var så klart nöjd efter segern.

– Det blir mycket taktik i den här typen av lopp. Macallan behöver ett högt tempo så Ulrika valde plan B och gick i ledningen, sade Henrik om skimmeln som ägs av Stall Apperetiffe.

Macallan

Seger i debuten

(saxat fr SG)

SARA Grand Prix för arabhästarna blev som så ofta en framgång för tränare Maria Hagman-Eriksson, vars tre starthästar slutade etta, tvåa och femma. Den mest betrodde av dessa, Ganjer (Andreas Tapia Dalbark), var den som sprang av bäst och ledde på första halvan av det 2100 meter långa loppet. Han avlöstes där framme växelvis av LS Armani Diamond och Pharitz Dahhia, men när det drog ihop sig till målgång så var det debuterande Muna May som hade mest krafter kvar och kunde gå ifrån till lätt seger med 2 längder före stallkamraten, och med Katyusha på tredjeplatsen.

Fredrik Janetzky satt i segersadeln och var inte överraskad över utgången av loppet.– Det kändes säkert hela vägen; hon kvalade bra så jag trodde på god chans idag mot det här motståndet.Maria Hagman-Eriksson fyllde i med fler lovord om det orutinerade 6-åriga stoet:– Hon går från klarhet till klarhet och jag tror att det finns mycket utveckling kvar i henne.

AYMAN SEGRADE I WATHBA STALLIONS CUP

Jägersro 6/6-21
Det blev ett härligt lopp i gassande solsken och SARA tackar Sheikh Mansoor bin Zayed al Nahyan Racing Festival, som åter sponsrade denna Grupp 3 löpning över 1730 m. Ett lopp för våra de bästa och visst hör Årets Häst 2020 till bland de bästa. Om Hagmannen inte rakt av är den bästa. Det pekar hans formtal på och denna Nationaldagen var han bäst.

Han förivrade sig inte i starten och hade bara Mohaymin och Afja’an bakom sig medan Yaqzhaan lät hånt om handicapperen och andra förstå-sig-på’are och sin vana trogen ville till spets. Den hade han med 4-5 längder på baksidan före Cleopathre och Macallan med Djelano på släp. Han hade den fortfarande in på rakan och medan de andra därframme inte kunna göra intryck på honom hade Ayman och Mohaymin kommit ikapp och när Lopez ruskade om Ayman, gick han relativt enkelt ifrån sista hundra till en en längds seger över Mohaymin, som fick pressat sig en hals före Yaqzhaan i mål. Sedan var det ett par längder till Djelano halsen före Macallan och långt till resten. Segern i Wathba Stallions Cup var hingstens tionde. Det var också den andra Gr3 segern för World Cup vinnaren General’s son.

Fullt resultat hittar ni på här >> Svenskgalopp.se

Målfoto i Göteborg Green Mile

(saxat fr SG)Tio arabgaloppörer gjorde upp i Nils Rosenkjaers vandringspris Göteborg Green Mile. Starkast i slutvinjetten var Camilla Nilsson-tränade Pharitz Dahhia, som under Per-Anders Gråberg lyckades betvinga Roslyn med ett huvud.

CR Yahairaa (J Landgren) drog ambitiöst i ledningen och blev en bit in på upploppsrakan rejält ansatt av Highland Queen (U Holmqvist). Tätduon hade emellertid inget att svara med när både Roslyn (Tapia Dalbark) och Pharitz Dahhia närmade sig över de sista 150 meterna.

Roslyn såg för en kort stund ut att ha kopplat ett litet grepp, men kunde inte freda sig mot Pharitz Dahhia i det avslutande galoppsprånget.

Camilla Nilsson äger själv det fyraåriga stoet som här tog karriärens första seger i tredje starten.

Pharitz Dahhia

QUEEN ANNE MEMORIAL TILL HIGHLAND QUEEN

Familjen är värst och 4-åriga Highland Queen förde familjens sprinttraditioner vidare 16/5 på Göteborgs gräs i en 0-65 löpning på Göteborgs gräs till minne om Queen Anne. Det är hon värd. Dels var hon själv en duglig galoppör, som var obesegrad på Klampenborg och dessutom har en seger i Gothenburg Fillies and Mares bland sina sex fullträffar. Dels som mor till flerfaldiga Gruppvinnaren Macallan och nu också till hans helsyster Highland Queen.

Det var utlovat ett spännande löp och det blev det också med CR Yaqzhaan som folkets föredragna. Han var också snabb ut, men ville inte ha fronten. Det utnyttjade Highland Queen, LS Armani Diamond och Pharitz Dahhia sig av så snabbt, att Yaqzhaan kom på mellanhand och sedan aldrig kom in i leken igen. Runt svängen började köhästarna Roslyn och Golbert jobba sig ikapp efter Katyusha hade gjort et försök. In på det långa upploppet var Highland Queen framdeles i front.

Den tunga banan började dock göra sig påmind för det unga gardet därframme och Armani Diamond fick ge sig först. När Pharitz Dahhia också började få tunga ben, fick de äldre Roslyn och Goldbert klorna i henne. men även om heritagehästen Goldbert var snabbast mot mål, fattades det en nos för att slå en lika heroisk Highland Queen /Malin Holmberg (Sjökvist). Allt det och mera till, kan man se på videon som har postats här på sidan.SARA och arabgalopp gratulerar och tackar dagens sponsorer Kimfors och Håkansson.