ÅRETS HÄSTAR (och människor) 2021!

I samband med årsmötet utannonserade vilka hästar och hästmänniskor som tilldelats SARA’s utmärkelser för 2021!

ÅRETS JOCKEY: PER-ANDERS GRÅBERG
Per-Anders var ohotad som den bästa arabjockeyn 2021 och på 14 starter vann han 4 lopp och red sammanlagt in 377 170kr. Bland annat fick han äran att lotsa den polsktränade Rasmy Al Khalediah först över mållinjen med 5 längders marginal när första upplagan av Presidents Cup avreds på Jägersro och gav 150.000kr till vinnaren.

ÅRETS TRÄNARE: MARIA HAGMAN-ERIKSSON
Som överlägsen tränare lyckades Marias hästar på 73 starter springa in över 825.000kr under 2021. På sina starter fick hon 11 segrar, 11 andraplatser och 9 tredjeplatser! Både Ayman och Afja´an placerade sig fint i internationella storlöpningar men kanske var ändå grädde på moset när hennes Pamills Lipse för fjärde gången tog hem European heritage championship i Ghlin, Belgien, värd dryga 75.000kr.

ÅRETS UPPFÖDARE: HB Arabian Racing Horses
Som årets bästa svenska uppfödare hittar vi HB Arabian Racing Horses som uppfödare till Pamills Lipse, som vi kan läsa mer om nedan.

ÅRETS ROOKIE: NO RISK NO REWARD
No Risk Al Maury sonen gjorde sin debut så sent som i augusti men han ändå med flera fina placeringar mot tufft motstånd! 4 starter hann han med och placerade sig 2a två av gångerna och dom andra två vann han!! Han gick från ostartad till ett handikap på beundransvärda 71.

ÅRETS PRESTATION: PAMILLS LIPSE
Årets prestation tilldelas den individ som vi tycker har åstadkommit något utöver det vanliga på galoppbanan under det gånga året. Och 2021 tilldelas titeln Maria Hagman-Eriksson tränade Pamills Lipse, som i november åkte ser till Ghlin, Belgien och åter satte Sverige på kartan när hon segrade i HARC-championatet European Heritage Championship 2021. Detta blir hennes 4e vinst i löpningen och det som gör prestationen till extraordinär att hon tidigare på året blivit mamma och varit borta från banan ett år.

ÅRETS STO: HIGHLAND QUEEN
Som lillasyster till en av Sveriges stoltheter MACALLAN har Highland Queen säkerligen haft lite förväntningar på sig. Hon debuterade i fjol som 3-åring lite blygsamt men med en 3e plats som bästa resultat. Men en vinter att mogna och tränarbyte gjorde susen och HQ gick ut och vann direkt i årsdebuten! Under året hann hon med 8 starter med raden 1-2-1-3-5-2-4-3, dvs aldrig utanför pengar och en 75%ig pallplacering!

ÅRETS HINGST/VALACK: DJELANO
Hollandsfödde Djelano debuterande först som 6 åring efter att Maria Hagman-Eriksson köpt in honom och satt honom i träning. Men sedan 2019 har Nizam-sonen gått från klarhet till klarhet och 2021 kan han stoltsera med imponerande 8 pallplatser (4-3-1) på 10 starter och över 200.000kr insprunget! Idag är han tillsammans med stallkamraten, Ayman, den högst rankade hästen i Sverige med HCP 82. Har den idag 9-åriga fuxhingsten mer utveckling i sig? Det ska bli spännande att se!