Nalles tips till Gärdet

På måndag är det Sveriges Nationaldag och då är det galopp på Gärdet.

Av de två arablöpningarna finns HH Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan med som V4-4.

Det är ett Listad löp över 1500 m och välbekanta Gazel T lär bli favorit med 7-8 kg i handen på danske Pentagon och engelskttränade Kao Kat.

Kao Kat har mött Labwah två gånger i Belgien och fått storstryk, men hemma har det gått desto bättre. Han kanske inte gillar Belgien och i årsdebuten var han tvåa i en Gr3 löpning slagen 1½ lgd.

Pentagon mötte Gazel T efter lång paus i Wathba Stud Farm Cup och var 8½ lgd efter honom. Han är dock främst en gräshäst och står 3 kg bättre till nu. Mycket hänger också på hur både han och Kao Kat tacklar banan.

Gazel T fungerar på den. Han var trea förra året, men fick se Daraahem ta andraplatsen en längd före. Daraahem är 10 kg sämre inne än Gazel T, men det var han också förra året och han är grässpecialist, men samtidigt årsdebuterar han.

Fyraåriga Macallan står till som Daraahem, men har ännu inte förlorat i sina fyra starter. Han årsdebuterade med att slå alltid underskattade Pamills Lipse kortast möjligt och denna blev sedan slagen 8½ längd till bakom Gazel T liksom Pentagon var det. På den formen borde alla tre få det svettigt, men Macallan vann Gr3 Wathba sprinten som treåring. Han har vunnit på gräs och kan mycket väl vara en klasshäst och ett av de främsta hoten mot Gazel. Alla kan dock visa sig på trioplats.

Mad Makz har också vunnit Gr3 sprinten och var inte speciellt långt slagen i loppet förra året. Han är ett kilo bättre inne än Lipse, men har åt andra sidan ännu inte tänd till i sina två starter i år. Nyimporterade Toutatix står till som Makz och är ett frågetecken i årsdebuten. Formen från England är dock inte i paritet med Kao Kats och även om både Bisht och Mahany de Piboul glimtar till ibland är det nog för mycket att ge Gazel T 18 kilo.

Macallan – Gazel T – Kao Kat
outs.: Daraahem. (Pamills Lipse)

 

Nationaldagsgaloppens andra lopp är HH Sheikha Fatima bint Mubarak Ladies IFAHR Cup över mastiga 2750 m. På pappret springer Gazel Ts stallkamrat Paramour T i ögonen ihop med hemmalagets Al Janoob och Niraan.

Paramour kommer från en mycket nära andraplats till Gazel T på Jägers och är i tränarens ögon fullt så god som denna. Står han och fungerar han på banan, bör han kunna vinna. Speciellt med tanke på att Al Janoob var i Italien så sent som i söndags, där han var tvåa till mycket goda Ziyadd. Den formen borde hålla länge, men resan kan sitta hedersmannen i benen.

Niraan verkar vara typen. som kan galoppera hela dagen, men hon har inte sin allrabästa form på gräs, samtidigt som hon ännu inte har hittad fjolårsformen. Hon står 4 kg bättre till än Catchcash, som åt andra sidan trivs förträffligt på gräs. Får han rätt ben ur sängen är han farlig för alla, vilket han bevisade på Klampenborg förra året när han vann och hade två längder tillgodo på Al Janoob.

Engelskttränade Suhaim har hållit sig väl framme i relativt låga klasser och är det stora frågetecknet. Han står dock näst sämst till fast 6 kg bättre än Assiaf. Denna har vunnit två gånger på svensk mark om än i ganska mjukt sällskap. Ha har dock med blott 5 startar bakom sig utrymme för förbättring och senast slog han eftertryckligt Oriental Myth, som hade slaget honom i förra mötet.

De borde dock få svettigt liksom Jumeirah Palm, som inte har visat den stora farten efter ankomsten från England. Hon har sjunkit rejält i formtal sedan dess, men kanske dagens distans faller henne i smaken.

Paramour T – Al Janoob – W Catchcash
outs.: Niraan (Suhaim ?)