ÅRETS HÄSTAR (och människor) 2020!

I samband med årsmötet utannonserade vilka hästar och hästmänniskor som tilldelats SARA’s utmärkelser för 2020.

ÅRETS JOCKEY: ELIONE CHAVES
Chaves var ohotad som den bästa arabjockeyn 2020 och på 19 starter vann han hela 8 lopp och hade en plastprocent på hela 73,7% och red in 301 230kr.

ÅRETS TRÄNARE: MARIA HAGMAN-ERIKSSON
Som överlägsen tränare lyckades Marias hästar på 59 starter springa in hela 624 460kr under 2020. På 59starter fick hon ihop 10 segrar med totalt 7 olika hästar vilket visar på en otroligt fin bredd.

ÅRETS ÄGARE: MARIA HAGMAN-ERIKSSON
Då Maria äger alla sina tränade hästar själv är egentligen motivering överflödig. Men för att belysa några extra fina prestationer från 2020 är det framförallt värt att nämna Afja’ans vinst i SHEIKH ZAYED BIN SULTAN AL NAHYAN CUP (L PA) som gav Maria fina 125tkr att lägga till årets insprungna kassa.

ÅRETS UPPFÖDARE: ROLAND & KERSTIN ASK
Som årets bästa svenska uppfödare hittar vi Roland & Kerstin Ask som fött upp bland annat högpresterande Top Medina och trotjänaren Wellington. På 15 starter har deras uppfödningar tagit 2 vinster, 5 andraplatser och 3 tredjeplatser.

ÅRETS ROOKIE: CR YAQZHAAN
Kasih-sonen CR Yaqzhaan inledde sin karriär på ett övertygande sätt när han i säsongsdebuten slog till direkt och som 3åring satte ett äldre gäng på plats direkt på Bro Parks gräs. Nästa start slutade med en 5e plats efter en resa ner till Skåne och start på Jägersros dirt, men en knapp månad senare visade han åter var skåpet skulle stå och vann övertygande på Göteborg med 2,5 längd. Det ska bli mycket spännande att se vad denna valack som är uppfödd, ägd och tränad av Marie Cederbom kan hitta på 2021.

ÅRETS PRESTATION: LS MAX FACTOR
Årets prestation tilldelas den individ som vi tycker har åstadkommit något utöver det vanliga på galoppbanan under det gånga året. Och 2020 tilldelas titeln Johanna Eriksson tränade LS Max Factor som i november åkte ser till Ghlin, Belgien och åter satte Sverige på kartan när han segrade i HARC-championatet European Heritage Championship 2020.
Den då 4 åriga hingsten gled enkelt undan till en handfull längders vinst och säkrade segern värd 7.500€.

ÅRETS STO: TOP MEDINA
Top Medina som tidigare gått på banan i Polen med ett par gästspel i Sverige togs permanent hem av ägargänget Stall SweDen och sattes i träning hos Charlotte Goss. Direkt i första starten på svensk mark tog det vackra skimmelstoet sin första vinst i övertygande stil över hela Sveriges elit och slog då hästar med upp till 83 i hcp. Sedan dess har hon bjudit på idel jämna resultat med raden 2-2-2 på 8 starter och över 100tkr insprunget på kontot.

ÅRETS HINGST/VALACK: AFJA’AN
Med Nationaldagsgaloppen på Gärdet inställt var istället 2020’s höjdpunkt för araberna SHEIKH ZAYED BIN SULTAN AL NAHYAN CUP (LPA) på Bro Park. Afja’an vann lätt med Carlos Lopez på ryggen och drog ett strå till stacken för att ge Maria titeln för både tränare och ägare. Utöver denna segern var han också över i Warszawa och landade en fin 4e plats i en av Polens största arablöpningar med över 200tkr till segraren. Den nu 9åriga Amer-sonen visar inga tecken på ålderdom och innehar idag (tillsammans med stallkamraten Ayman) det högsta formtalet (81) av alla nu i träning.